Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αντιστάθιση: Σταθερά ζεστό σπίτι με μεγάλη οικονομία!


Το μεγαλύτερο τμήμα κατανάλωσης ενέργειας μια οικίας αφορά την κάλυψη των αναγκών ψύξης - θέρμανσης.

Οι σύγχρονοι αυτοματισμοί είναι η μόνη λύση για αποδοτική διαχείρηση της ψύξης - θέρμανσης ενός κτιρίου.

Τα κριτήρια για να αξιολογήσουμε ένα σύστημα διαχείρισης ψύξης - θέρμανσης είναι:
  • Η προσαρμοστικότητα ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες
  • Η θερμική άνεση 
  • Η οικονομική διαχείριση του συστήματος

Το σύστημα της αντιστάθμισης.



Σημαντικό: να αναφέρουμε ότι κάθε σύστημα παραγωγής ψύξης - θέρμανσης και διαχείρισής του πρέπει να επιλέγεται μετά από εκπόνηση μελέτης θέρμανσης από αρμόδιο Μηχανικό.

Η βασική αρχή λειτουργίας:

Η αντιστάθμιση προσαρμόζει τη θερμοκρασίας προσαγωγής του θερμού νερού ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Η διάταξη:


Ο κεντρικός πίνακας της αντιστάθμισης συνήθως τοποθετείται στο λεβητοστάσιο και πολλές φορές ενσωματώνεται στον πίνακα διαχείρισης του λέβητα ή του συστήματος παραγωγής θέρμανσης-ψύξης. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 αισθητήρια, ένα εξωτερικό και ένα αισθητήριο προσαγωγής.

Τα αισθητήρια:

Απαραιτήτως υπάρχουν 2 αισθητήρια: 

  • το εξωτερικό, που τοποθετείται υποχρεωτικά στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και περίπου στο μέσο του ύψους του (ώστε να έχουμε πιο μέση τιμή ένδειξης), προστατευμένο από ηλιακή ακτινοβολία (ώστε να μην επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια) και μακρυά από καμινάδα (ώστε να μην επηρεάζεται από θερμά ρεύματα αέρα)

  • το αισθητήριο προσαγωγής, που τοποθετείται στην έξοδο του νερού από το λέβητα προς το κύκλωμα θέρμανσης (αν υπάρχει βάνα ανάμειξης, μετά από αυτή) Το αισθητήριο προσαγωγής είναι ή επαφής ή εμβαπτιζόμενο. 

Η λειτουργία:

Το εξωτερικό αισθητήριο μας δίνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζοντας τις ανάγκες σε θέρμανση που έχει ορίσει ο χειριστής, (σύμφωνα με την ενεργειακή μελέτη) η μεταβολή της εξωτερικής θερμοκρασίας αναλογεί στην μεταβολή του ρυθμού απωλειών του κτιρίου. 
Έτσι με βάση τον αλγόριθμο της η αντιστάθμιση ορίζει την επιθυμητή θερμοκρασία που πρέπει να θερμάνει ο λέβητας το νερό (ή να γίνει η κατάλληλη πρόσμιξη στη βάνα ανάμιξης) ώστε να υπάρχει ισολογισμός απωλειών και πρόσληψης θερμίδων.


Παράδειγμα:

Έστω εξωτερική θερμοκρασία στους 2 βαθμούς. Η αντιστάθμιση θέτει το θερμοστάτη στους 85 βαθμούς.
Έστω εξωτερική θερμοκρασία στους 12 βαθμούς. Η αντιστάθμιση θέτει τώρα  το θερμοστάτη στους 75 βαθμούς. 

Τα προτερήματα:

  1. Το σύστημα κεντρικής θέρμανσης καταναλώνει όσα καύσιμα θέλει να καλύψει τις θερμιδικές ανάγκες και έτσι επιτυγχάνεται η βέλτιστη εξοικονόμηση.
  2. Προσαρμόζεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
  3. Σταθερή θερμοκρασία όλη μέρα με μικρότερη κατανάλωση.
  4. Δεν υπάρχουν αυξομειώσεις θερμοκρασίας στους χώρους (διατήρηση θεμιτής υγρασίας και όχι ξήρανση ατμόσφαιρας)
  5. Θερμική άνεση.


Εξοικονόμηση:

Η εξοικονόμηση  κυμαίνεται μεταξύ 8%-15%. Για να δείτε μεγάλο βαθμό εξοικονόμησης θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το σύστημα πάνω από 6 ώρες ημερηρίως. Σε μικρότερο χρονικό εύρος δεν προλαβαίνει βάση εξωτερικών συνθηκών να αντισταθμίσει. Η 24ωρη χρήση ενδείκνυται.

Κόστος:

Το κόστος ξεκινάει από σχεδόν 150 ευρώ για αγορά και μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ όταν συνδυάζεται με πίνακα διαχείρισης της λειτουργίας ενός λέβητα (πχ βιομάζας) και έχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα:

Οι περισσότερες μονάδες αντιστάθμισης διαθέτουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Μέσω αυτής της λειτουργίας μπορεί ο χρήστης να φτιάξει ένα "καθηκοντολόγιο" για το σύστημα θέρμανσης για τη διάρκεια κάθε ώρας της ημέρας, κάθε ημέρα της εβδομάδας. 

Για παράδειγμα μπορεί να συνδέσει 2 κυκλώματα θέρμανσης με διαφορετικές ανάγκες (πχ καλοριφέρ σε ένα διαμέρισμα και ενδοδαπέδια στο άλλο και ζεστό νερό χρήσης) και διαφορετικές επιθυμητές ανάγκες θέρμανσης. Η αντιστάθμιση προγραμματίζεται ώστε να ελέγχει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας το κάθε κύκλωμα.
Επίσης μέσω του εβδομαδιαίου προγράμματος μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικό πρόγραμμα θέρμανσης τις καθημερινές από το Σαββατοκύριακό. Ότι αλλαγές θα κάνατε στον εσωτερικό θερμοστάτη στη διάρκεια της μέρα ή της εβδομάδας, η διαχείριση της αυτονομίας καθώς και η χειροκίνητη λειτουργία του ζεστού νερού χρήσης (σερπατίνα σε ηλιακό ή δοχείο αδρανείας) μπορεί να προκαθοριστεί και να γίνεται αυτόματα.


Εφαρμογή:

Η αντιστάθμιση μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε σύστημα κεντρικής θέρμανσης. 
Σε σώματα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, σε fan coil, σε ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ.

Ενδείκνυται και θεωρείται σχεδόν απαραίτητη σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης καθώς είναι ενεργειακά πιο αδρανές σύστημα θέρμανσης και δε μπορεί να ελεγχεί με μεγάλη επιτυχία επιθυμητής θερμοκρασίας από εσωτερικό θερμοστάτη χώρου και επίσης θα υπάρχει μεγάλη σπατάλη. 
Αυτό γιατί η ενδοδαπέδια θέρμανση αρχίζει να αποδίδει αφού έχει ζεσταθεί το πάτωμα. Έτσι η επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να επιτευχθεί έως και 3 ώρες μετά τη θέρμανση του δαπέδου. 
Αν εμείς ορίσουμε στο θερμοστάτη χώρο επιθυμητή θερμοκρασία τους 20 βαθμούς, ο θερμοστάτης θα δώσει εντολή σταματήματος στο λέβητα όταν φτάσει ο χώρος στος 20 βαθμούς(στο ενδιάμεσο της θερμικής αποδοσης του συστήματος)
Όμως η απόδοση θερμότητας από το δάπεδο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι είναι σίγουρο ότι η θερμοκρασία του χώρου θα ανέβει περισσότερο. Έχουμε έτσι άσκοπη δαπάνη και χάνουμε το προτέρημα της θερμικής άνεσης που προσφέρει η ενδοδαπέδια ως σύστημα θέρμανσης.



του Αριστοτέλη Τσεκούρα.

Για αναδημοσίευση παρακαλώ να αναφέρεται η ΠΗΓΗ της ανάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου